vrijdag 26 april 2013

Bedrijfswaardering Zwolle


U wilt uw bedrijf verkopen, maar wat is het bedrijf waard? Hiervoor zijn diverse methoden, zoals de rentabiliteitswaardemethode en/of de discounted cashflow (DCF) methode. De kern van deze methoden is het analyseren van het bedrijf en het beoordelen van de mate waarin het bedrijf in staat is om in de toekomst geld voor de vermogensverschaffers te genereren. Verder is het van belang wanneer en met welk risico dit geld ter beschikking komt. De belangrijkste componenten in een waardering zijn daarom geld, tijd en risico. Deze componenten worden beïnvloed door verschillende financiële en niet-financiële aspecten. In dit artikel zetten we enkele financiële aspecten uiteen die de waarde van uw bedrijf beïnvloeden, zodat u inzicht krijgt in hoe u de waarde vóór verkoop positief kunt beïnvloeden.

Financiële aspecten bedrijfswaardering

Bezittingen
De bezittingen in uw bedrijf zijn een belangrijk waarde bepalend element. U zult begrijpen dat een koper bereid is om meer te betalen voor een machinepark dat volledig up-to-date is, dan voor een machinepark met veel achterstallig onderhoud. Het is belangrijk dat u uw bedrijf voldoende up-to-date houdt en dus in aanloop naar het overdragen van uw bedrijf niet stopt met het plegen van onderhoud. Wij hebben de ervaring dat achterstallig onderhoud een relatief groot negatief effect op de prijs heeft. Daarnaast is de eerste indruk die een koper opdoet van groot belang voor de rest van het traject. Lekkende kranen, beschadigde vitrines of oud materieel zijn risicopunten en kunnen de indruk wekken dat er de komende jaren veel geïnvesteerd moet worden. Een koper zal in de bieding voorzichtigheidshalve voldoende reserves houden, zodat hij de investeringen de komende jaren kan voldoen en zal dit in de onderhandelingen gebruiken.

Voorzieningen
Als u een productiebedrijf heeft, zult u mogelijk voorzieningen hebben getroffen voor garantiegevallen. Of als u een autobedrijf heeft, zult u mogelijk voorzieningen hebben getroffen voor reparaties die buiten de verzekering vallen. Mogelijk worden deze voorzieningen zeer beperkt aangesproken, maar het kan ook zo zijn dat de getroffen voorzieningen eigenlijk te laag zijn om de aanspraken hierop te kunnen afwikkelen. Of de getroffen voorzieningen te hoog of te laag zijn, beïnvloedt de waarde van uw bedrijf. Zo kan er sprake zijn van een waarde verhogend effect, als blijkt dat er te ruime voorzieningen worden aangehouden. 

(Genormaliseerde) exploitatie
De exploitatie en het geld genererend vermogen van uw bedrijf zijn essentieel. Als verkoper moet u de situatie beoordelen vanuit het perspectief van de koper. De koper moet namelijk de prijs die hij aan u betaalt middels het exploiteren van het bedrijf terugverdienen. Maak daarom een exploitatieopstelling, zoals die na overname ontstaat voor de koper. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat u het bedrijfspand in eigendom heeft en dat deze vrijwel geheel is afgelost. Voor u is er derhalve jaarlijks sprake van zeer beperkte huisvestingskosten. Wanneer de koper ditzelfde pand na overname bijvoorbeeld van u gaat huren, zullen de huisvestingskosten voor hem in de exploitatie stijgen doordat er sprake is van huurkosten. Dit geldt ook wanneer de koper het pand van u koopt. In dat geval zal er namelijk sprake zijn van stijgende rentelasten en afschrijvingen. De beloning voor de ondernemerswerkzaamheden is ook essentieel. In een besloten vennootschap is veelal sprake van een managementfee als vergoeding voor de ondernemer. Er zal beoordeeld moeten worden in hoeverre de historisch in rekening gebrachte managementfee reëel is. Eventueel is er sprake van een relatief hoge managementfee in vergelijking tot het gemiddelde loon voor een vergelijkbare functie in de branche. In de exploitatie van de koper is het dan reëel om van een lagere managementfee uit te gaan. Het corrigeren van de historische kostenposten wordt ook wel normaliseren genoemd. Als op alle fronten de genormaliseerde kostenposten zijn vastgesteld, ontstaat een reële rentabiliteit voor het bedrijf. Op basis van deze rentabiliteit kan de waarde van de onderneming worden vastgesteld.

Specialistische overname adviseurs bij u in de buurt vindt u via de website van de branche organisatie voor bedrijfsoverdracht bemiddelaars (Bobb). In Zwolle en omgeving zij wij als Flynth / MKB Adviseurs, maar ook andere mensen actief met bedrijfsovernames. Wilt u in contact treden met een adviseur in Zwolle en omgeving of ergens anders, klik voor een overzicht van de Bobb aangesloten adviseurs op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten