maandag 31 oktober 2011

Beperking risico van mede-investeerder bij bedrijfsovername door Groeifaciliteit

Groeifaciliteit

Snelle groei, een bedrijfsovername, een buy out of expansie in het buitenland; allemaal situaties waarin ondernemers doorgaans risicodragend vermogen nodig hebben. Toch blijkt die financiering vaak aanzienlijk lastiger te realiseren dan verwacht.

De overheid vindt dat goede plannen financierbaar moeten zijn en heeft daarvoor ondermeer de Groeifaciliteit in het leven geroepen. Een garantieregeling die financiers over de streep kan trekken om een financiering te verstrekken aan ondernemers.

Voor wie?
Voor ondernemingen die risicodragend kapitaal willen aantrekken bij banken en participatiemaatschappijen. Voor financiers die een staatsgarantie willen op het verstrekken van risicodragende financieringen aan ondernemers.

Hoe werkt de regeling?
Alleen deelnemende financiers kunnen een garantieaanvraag bij de overheid indienen. Zij beoordelen de financieringsaanvraag van de ondernemer eerst zelf. Als zij voornemens zijn de financiering te honoreren met een garantie van de Groeifaciliteit, zullen zij een garantieaanvraag bij Agentschap NL indienen.
Bij een positief besluit van Agentschap NL kan de financier het risicokapitaal verstrekken met garantie van de overheid.

De Groeifaciliteit biedt 50% garantie
De financier krijgt met de Groeifaciliteit 50% garantie op het risicodragend vermogen dat hij aan een ondernemer verstrekt. Leidt deze financiering onverhoopt tot verlies? Dan vergoedt de overheid 50% van dat verlies. Dit verlaagt het risico van de financier aanzienlijk. Op deze manier helpt de overheid om financiers over de streep te trekken. (bron: agentschapNL)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten