maandag 31 oktober 2011

Overnamefonds hoopt financiering bedrijfsopvolging vlot te trekken

Het Centrum voor Bedrijfsopvolging (CvB) en TIIN Capital hebben samen een fonds opgericht dat zich speciaal richt op bedrijfsovernames in het mkb. Hiermee hopen beide de stagnatie in bedrijfsverkopen vlot te trekken. De overheid heeft via Agentschap NL een cruciale rol toebedeeld gekregen.



De initiatiefnemers proberen het TIIN OBI Fund onder de aandacht te brengen van intermediairs in de markt voor bedrijfsovernames, zoals accountants. Doordat banken terughoudend zijn in het financieren van bedrijfsovernames, zijn verkopende partijen genoodzaakt een groot deel achtergesteld vermogen in de onderneming achter te laten.
Het CvB en TIIN Capital stellen hen in de gelegenheid om dit achtergestelde vermogen in te brengen in het nieuwe fonds, dat in ruil daarvoor financiering beschikbaar stelt voor de overname. De verkoper participeert met de inleg in negen fondsen, waardoor risico's worden gespreid en de verkoper profiteert van het rendement op de belegging. De helft van deze inleg in het fonds is gegarandeerd de Regeling Groeifaciliteit die de rijksoverheid via Agentschap NL beschikbaar stelt.
"Van deze faciliteit wordt nog heel weinig gebruik gemaakt", zegt Maarten Derks van het TIIN OBI Fund. "We hebben nauw contact met Agentschap NL en elke aanvraag zal heel serieus in behandeling worden genomen."
"Al jaren zijn wij bezig om een oplossing te zoeken voor de problematiek van de moeilijk rond te krijgen bankfinanciering", zegt Derks. "Doordat banken terughoudender zijn, is de verkoper genoodzaakt om twintig tot dertig procent achtergesteld kapitaal in de onderneming te houden, anders is de financiering moeilijk rond te krijgen. Banken financieren nog hooguit 65 procent en de koper brengt hooguit 15 procent in."
"Prettig is dit voor niemand. De verkoper loopt bij wijze van spreken elke avond over het het industrieterrein om te kijken of het nog goed gaat met de zaak waarin hij nog zo'n groot aandeel heeft zitten."
Werkgeverskoepel MKB Nederland beziet het initiatief hoopvol. "Het zijn bekende partijen die dit hebben opgezet", zegt Rob Wolthuis, secretaris financiering van MKB Nederland. "Het is ons maar al te bekend dat de bedrijfsoverdracht een stuk lastiger is dan een aantal jaren geleden. Daarom is het nuttig dat er nu een initiatief is dat hierin verandering kan brengen. Het is heel nuttig om hierbij gebruik te maken van een de Regeling Groeifaciliteit die de overheid beschikbaar stelt." (bron: Accountant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten