maandag 25 juli 2011

Boek geschreven met collega's over facetten bedrijfsovername


Een tijd geleden met collega's een boek geschreven over facetten van bedrijfsovername. Vandaag weer positieve reactie van klant gehad over praktijkvoorbeelden in dit boek.

Boek ‘Als je bedrijf je leven is’ ook te bestellen via BOL.com, zie http://t.co/iTCyCUm of zie voor nadere info http://t.co/KfXAPVs

WAT KOMT ER AAN DE ORDE IN HET BOEK? - LEESWIJZER

Geen ondernemer ontkomt er aan. Wie een bedrijf heeft zal het ooit moeten overdragen of beëindigen. Velen beginnen hun ondernemend leven ook met een overname en sommigen doen dat vaker dan eens.
Maar niemand kan een bedrijfsoverdracht hele­maal alleen uitvoeren. Daarvoor komt er te veel bij kijken. Juridisch, fscaal, bedrijfskundig en emoti­oneel. Alleen al de berekening van de waarde van het bedrijf vergt soms pagina’s vol papier.
Sommigen zien zo op tegen de overdracht van hun bedrijf dat ze die alsmaar voor zich uit blijven schuiven. Ze willen eigenlijk helemaal niet stop­pen, want dat betekent verlies aan werk en status. Anderen houden er al tijdens hun hele onderne­merschap rekening mee, bijvoorbeeld door tijdig een eigen pensioen zeker te stellen en door op zoek te gaan naar een opvolger.
Wat er allemaal komt kijken bij de overdracht van een bedrijf, zowel vanuit het perspectief van de overdrager als van de overnemer, is na te lezen in dit boek. Het is zo geschreven dat elke onder­nemer er wel iets van zijn gading in kan vinden. Het is niet de bedoeling het boek van voren naar achteren te lezen. Het is een samenbundeling van veel kortere stukken tekst die door elkaar heen zijn te lezen, naar behoefte en net zoals het uitkomt.
Voor het traject dat een ondernemer doorloopt om een bedrijf over te nemen maakt het vaak niet uit of hij afkomstig is uit de agrarische sector of uit het MKB. De stappen die ze moeten zetten zijn het­zelfde. Alleen daar waar onderwerpen specifek of heel gebruikelijk zijn voor een van beide sec­toren, is de informatie uitgesplitst naar agrarisch en MKB. Dit is te herkennen aan de aparte kleur op de pagina’s: op de agrarische pagina’s is een groen blokje te vinden om het paginanummer, op die voor het MKB een rood. Daarnaast is het be­drijfskundig katern te herkennen aan de gele kleur en fscaal-juridische informatie aan een blauw blokje. In elk hoofdstuk komen alle verschillende katernen voor.
In elk hoofdstuk zijn de verhalen van twee onder­nemers te vinden, die laten zien hoe zij hun eigen bedrijfsoverdracht of -overname hebben gereali­seerd. Ieder geeft daarbij, vanuit zijn eigen erva­ring, een of twee leerpunten door voor wie nog door dit proces heen moet.
Het boek beschrijft de verschillende deelproces­sen die de overdrager doorloopt als hij zijn be­drijf gaat overdragen. Zo nu en dan verandert de invalshoek en wordt de problematiek vanuit de ogen van de opvolger bekeken. Het boek beschrijft een logische volgorde voor het proces, maar in de praktijk verloopt het vaak ook anders. In hoofd­stuk 1 oriënteert de verkoper zich op de toekomst en verdiept hij zich in de voorbereiding van de overname. Een aspect daarvan is de oriëntatie op de toekomstige opvolger en de eisen waaraan die moet voldoen. Dit onderdeel komt aan de orde in hoofdstuk 2. Een zeer belangrijk, maar nogal technisch onderdeel bij de voorbereiding van de overdracht is de waardebepaling van de onderne­ming.
Hoofdstuk 3 laat zien dat waardebepaling een tijd­rovende en ingewikkelde klus is en vaak een bron van discussie tussen ondernemer en zijn adviseur. Pas als de waarde is bepaald komen overdrager en opvolger tot onderhandelingen over de daad­werkelijke prijs waardoor de onderneming over­gaat (H4). Is ook dit succesvol afgerond, zijn alle partijen het eens, dan zijn afspraken nodig om de opvolger wegwijs te maken in het bedrijf en om als verkoper afstand te nemen van de onderne­ming (H5). Daarmee is de overname afgerond. De opvolger staat er nu alleen voor en kan zijn eigen koers bepalen. Tot en met hoofdstuk 5 is te lezen waar overdrager en opvolger rekening mee moeten houden binnen bestaande wet- en regelgeving.
In hoofdstuk 6 komt nog een kort stukje vaktech­niek: strategievorming binnen een bedrijf. Een vraagstuk waaraan elke opvolger zeker veel aan­dacht moet besteden. Verder gaat dit hoofdstuk in op de vraag wat een succesvol ondernemer is en het geeft de trends en ontwikkelingen weer waarbinnen de nieuwe ondernemer de koers van zijn bedrijf moet bepalen. Ook geeft dit hoofdstuk aanbevelingen richting overheid en instanties om de bedrijfsovername te vergemakkelijken.

Elk hoofdstuk heeft een apart fiscaal-juridisch ka­tern. Veel van de fiscaal-juridische onderwerpen, zoals het testament, spelen een (belangrijke) rol bij bedrijfsoverdracht, maar worden bij voorkeur niet gedurende de bedrijfsoverdracht geregeld, maar veel eerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten