vrijdag 15 juli 2011

Waardestuwers bij verkoop van uw bedrijf

Als u veel tijd, energie, geld en liefde in uw bedrijf stopt, is het wel prettig dat dit uiteindelijk leidt tot een hogere waarde voor uw bedrijf. In dit artikel behandelen we drie factoren die een waardestuwend effect kunnen hebben op uw bedrijf. Doe hier uw voordeel mee in de aanloop naar de verkoop van uw bedrijf of gedurende de (ver)kooponderhandeling.

Waarde en type koper
Simpel weergegeven, is de waarde van een bedrijf financieel gezien niets anders dan het contant maken van de kasstromen die naar verwachting in de toekomst gerealiseerd kunnen worden. Echter, waarde wordt door verschillende partijen anders beleefd. Onder andere het beoordelen van het type koper kan hierbij van belang zijn. Een strategische koper kent namelijk over het algemeen een hogere waarde toe aan uw bedrijf dan een financiële partij. Dit is hieronder in een tabel schematisch weergegeven.


Strategische koper                             hoge waarde
MBI-kandidaat
MBO-kandidaat
Familie
Financiële partij                                 lage waarde


Toekomstperspectief
Elk bedrijf heeft zijn eigen levenspad. Het is essentieel te beoordelen waar het bedrijf zich begeeft op dit levenspad. Een bedrijf met een goed (lokaal) marktaandeel en goede groeipotentie is veelal het meest aantrekkelijk voor een koper. Naast groei kan er ook sprake zijn van stabilisatie of krimp. Deze analyse leidt ertoe dat u weet waar de uitdagingen liggen. En of u actie moet ondernemen op organisatorisch, commercieel of financieel vlak. Zo komt u mogelijk in een groeisituatie tot de conclusie dat er hogere eisen gesteld moeten gaan worden aan de leidinggevende capaciteiten van uzelf of de beoogde opvolger aangezien uw bedrijf mogelijk groeit van 5 naar bijvoorbeeld 10 personeelsleden.

De vent of de tent
De waarde van uw bedrijf wordt beïnvloed door risico. Een van die risico’s is de ondernemersafhankelijkheid. Hoe afhankelijker het bedrijf is van de ondernemer, hoe hoger het risico dat bijvoorbeeld na overdracht een omzetdaling optreedt. Dit hogere risico leidt tot een lagere waarde voor het bedrijf. Het beoordelen of de toekomstige koper de vent of een zelfstandig draaiende tent koopt, is van groot belang. U kunt uw bedrijf minder ondernemersafhankelijk maken door bijvoorbeeld procedures vast te leggen of enkele taken naar uw personeel te delegeren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten