maandag 28 november 2011

De voordelen en nadelen van het zelf financieren van de verkoop van uw bedrijf

De terughoudendheid van banken is nog steeds een probleem bij ondernemers die hun zaak willen financieren, dus ook voor de ondernemer die jouw bedrijf overneemt.
 
Heeft de kopende partij te weinig eigen middelen om uw bedrijf te kopen, dan kun je ervoor kiezen de verkoop van uw bedrijf zelf te financieren. De verkoop van uw bedrijf middels een uitgestelde betaling financieren komt voor. Hieronder geven wij enkele voordelen en nadelen aan van deze constructie.
 
Financiering verstrekken aan de opvolger
Voor jou als verkopende partij betekent het dat je niet kan beschikken over het kapitaal dat je in al die jaren hebt opgebouwd. Je loopt het risico dat de voortzetter zijn betalingsverplichtingen niet nakomt of toch niet in staat is een rendement te draaien dat boven de spaarrente uitkomt. Voor de voortzetter betekent deze constructie dat jij als oud-ondernemer een dikke (financiële) vinger in de pap houdt. Als jij je door deze constructie blijft bemoeien met de bedrijfsvoering, kan dat belemmerend werken op de toekomstplannen voor de voortzettende partij.

Geleidelijke overdracht
Bij een geleidelijke overdracht van aandelen trek jij je als overdrager volledig terug uit de bedrijfsvoering en draag je gefaseerd de aandelen over aan je opvolger. Die investeert het rendement van de onderneming steeds opnieuw in een verdere overname. Een nadeel hiervan is dat jullie steeds opnieuw de gang naar de notaris moeten maken. Verder werkt het prima zolang de markt niet tegen zit, maar wordt het lastig als de overdrager eerder geld wil zien. In de huidige tijd van economische kan de waarde van het bedrijf sterk afnemen en dat kan leiden tot herwaarderingsdiscussies.

Tip
Een volledige uitgestelde betaling van de koopsom brengt (te) veel risico's met zich mee. Een gedeeltelijke uitgestelde betaling kan achter wel een deal vlot trekken. Overweeg echter altijd de voordelen en nadelen van het verstrekken van een lening aan koper. Over het algemeen zou ik willen adviseren om de lening van verkoper aan koper beperkt te houden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten