vrijdag 6 januari 2012

MBO

Management Buy-out (MBO)

Wilt u nu echt gaan ondernemen? Wanneer u bijvoorbeeld als manager in een bedrijf werkzaam bent en het zittende management van het bedrijf of unit wilt uitkopen, is sprake van een management buy-out (MBO). Deze MBO kunt u ook samen met een of meerdere collega’s ondernemen.

Over het algemeen zijn MBO’s relatief succesvol. Zeker ten opzichte van startende bedrijven. Dit wordt veroorzaakt doordat het bedrijf of de unit al enige tijd bestaat, er een klantenbestand is opgebouwd, de overnemende partij de organisatie en markt goed kent en de overnemende partij de nabije toekomst goed kan inschatten.

Als u een bedrijf middels MBO wilt overnemen, zullen er veel vragen bij u opkomen. Wat is het bedrijf waard? Is de overname te financieren? Hoe zal de organisatie en de collega’s reageren als u straks groot aandeelhouder bent? Is er commitment? Ligt er een gedegen businessplan? Welke bevoegdheden krijgt iedereen na overname? Accepteert de huidige aandeelhouder het voorstel?

Ga aan de slag met de beantwoording van deze en meer vragen. Een handige tool hiervoor is ook de verkooprijpscan, die kunt u downloaden via http://tinyurl.com/3o3oyx2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten